dinsdag 16 maart 2010

22. Bibliotheek 2.0

Bibliotheek 2.0 bestaat bijna twee jaar. Het is een kennisuitwisseling voor en door Nederlandse (en Vlaamse) bibliothecarissen en andere medewerkers uit de bibliotheekwereld.
De bibliotheek is en wordt steeds meer dan het alleen maar fysiek beschikbaar stellen van media voor de toekomstige) eindgebruiker in de bibliotheek.
Wordt de nabije toekomst misschien (over ongeveer 10 jaar)zo dat alle informatie via de computer wordt aangevraagd?
De bibliotheekmedewerkers moeten wel veranderen en de nieuwigheden volgen om te zorgen dat we een rol blijven spelen in de informatiestromen.
Iedere medewerker kan in Bibliotheek 2.0 nu zelfbedachte tags toevoegen. Dus wat dit betreft geen landelijke standaard trefwoorden zoals die gebruikt worden in de Centrale Catalogus. Ik vroeg mij daarom af of er dan niet veel dubbelingen in voor zullen komen.
Er is al veel veranderd en er zal in snel tempo nog veel meer veranderen. De filmpjes van Dennis Eijsen geven een duidelijk beeld van wat er allemaal mogelijk is door web 2.0 toe te passen.
Overige filmpjes over 2.0 zijn te zien op YouTube en Common Craft. Het Bibliothecaris 2.0 manifest is ook aardig om te bestuderen.
Is het 10 voor 12?? Dan nu de krachten als bibliotheekmedewerkers/informatiespecialisten maar bundelen en inspelen op de vraag en de behoefte van de klant. Want het digitaal communiceren door (snel) informatie te verschaffen is van groot belang voor de toekomst van de bibliotheekbranche.

2 opmerkingen:

  1. Je hebt helemaal gelijk Els dat we de krachten moeten bundelen. Gelukkig worden er nu landelijk een aantal zakenb m.b.t. de digitale bibliotheek opgepakt, en ook met een dwingend karakter. Want anders lukt het nooit om dingen landelijk te doen want iedere biblioteek (organisatie) wil het op zijn/haar manier, bijv. m.b.t. de website(s).
    Nog één ding te gaan Els...
    Gr. Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er staat een nieuwe digitale revolutie voor de deur in bibliotheekland. En ik vrees dat we de boot missen. Er zitten veel te veel oude mensen in de organisatie, die blijkbaar niet goed de nieuwe mogelijkheden zien. Waar blijven de jongelui?

    BeantwoordenVerwijderen